ZSS w Ciepłowody: wizyta w TVP i Hotelu Orbis

wtorek, 26.5.2015 11:02 3271 0

W Zespole Szkół Samorządowych w Ciepłowodach, w ramach realizowanego projektu „ Aby chciało się chcieć”, zorganizowany został Szkolny Ośrodek Kariery, prowadzony przez Beatę Lis, dyrektora szkoły oraz Ewę Bębenek, pedagoga szkolnego. Jego celem jest przygotowanie uczniów klas II oraz III gimnazjum do wyboru dalszej drogi kształcenia oraz wyboru zawodu. Oprócz określania własnych predyspozycji zawodowych, uczniowie mają możliwość poznawania i obcowania z różnymi zawodami. Do szkoły zapraszane są osoby reprezentujące różne preferencje, między innymi gościliśmy na zajęciach osoby dietetyczkę, kosmetyczkę, ratownika medycznego itp.  Uczniowie uczestniczyli także w zajęciach pozaszkolnych  organizowanych w firmie Ekodynamic w Ciepłowodach, w kopalni w Targowicy, w straży pożarnej w Ząbkowicach oraz w Fabryce Maszyn Rolniczych w Brzegu.

19 maja uczniowie wspomnianych wcześniej klas, pod opieką pani B. Lis, p. Ewy Bębenek i p. J. Stramy, uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej do Telewizji Wrocław oraz Hotelu Orbis Wrocław.

 Naszym przewodnikiem po telewizji był pan Piotr Kasprzycki, jeden z redaktorów TV Wrocław. Podczas pobytu młodzież zgłębiła cenną wiedzę z zakresu kinematografii, powstawania i nagrywania dźwięku czy filmu, pracy dziennikarza i innym profesji wykonywanych w telewizji, a także miała możliwość poznania rekwizytów niezbędnych w pracy dziennikarza czy operatora dźwięku. Zobaczyliśmy eksponaty z przeszłości, od najstarszych kamer, kaset czy magnetofonów do najnowocześniejszych sprzętów. Atrakcją była również wizyta w studiu nagrań programów publicystycznych, wiadomości czy też w największym w Europie studiu teatralnym.

Kolejnym punktem naszej wycieczki był hotel „ Orbis Wrocław”. Tam czekał na nas szef kuchni pan Tadeusz Hupa, który to zaopiekował się nami. Uczniowie mogli doświadczyći zaobserwować jak wygląda codzienne życie hotelu. Uzyskali informacje na temat pracy recepcjonisty, kelnera, kucharza oraz obsługi. Mogli poznać zakulisowe życie kuchni hotelowej, zaczynając od miejsca dostarczenia towaru, poprzez chłodnie, aż do samej profesjonalnej kuchni, gdzie liczy się tempo, czas i jakość pracy. Hotel zauroczył nas okazałą restauracją, ale i nie tylko. Młodzież miała możliwość przekonać się, jak wyglądają pokoje gościnne oraz apartamenty.

Dzień pełen wrażeń  zakończyliśmy pysznym obiadem i deserem w restauracji hotelowej. Do domu wróciliśmy zmęczeni, zadowoleni i na pewno nie głodni.

 

ZSS Ciepłowody

Dodaj komentarz

Komentarze (0)