Jakie wino do świątecznych potraw? [PORADNIK]

czwartek, 24.12.2015 08:28 1724 0

Jedzenie i wino to duet idealny. Doskonale się uzupełniają, podkreślają swoje smaki, przy czym stwarzają wiele nieskończonych możliwości. Niektóre połączenia są znakomite, inne mogą okazać się mniej trafione. 

Karp z winem

Nieodłącznym elementem Wigilii są ryby z karpiem i śledziem na czele. W zależności od tego w jaki sposób je podajemy, należy podać inny rodzaj wina. - Do ryb z delikatnym mięsem (na przykład dorsz, halibut) polecam delikatne wina białe, typu sauvignon blanc – na przykład Ketu Bay Sauvignon Marlborough – mówi Jan Czyż, specjalista Kondrat Wina Wybrane. - Z kolei doskonałym towarzystwem do ryb tłustych - czyli na przykład tradycyjnego karpia, łososia, sandacza, czy tuńczyka - będą wina ze szczepu chardonnay, na przykład Giusti Chardonnay Dei Carni Venezie – dodaje. Te wina sprawdzą się także w przypadku pierogów z różnego rodzaju farszem. Do tych dań możemy również zaproponować wina ze szczepu pinot noir czy monastrell.

Mięsna uczta

Po Wigilii nadchodzi pełnia smaków i aromatów mięsnych dań. Podobnie jak w przypadku ryb, należy zwracać uwagę na typ i sposób przyrządzania. – Jeżeli jemy mięsa ciężkie, tłuste, z dużą ilością białka (na przykład grillowaną wołowinę), należy podać wino, które ma sporo tanin, na przykład pochodzące z cieplejszego klimatu De Martino Legado Syrah Choapa Valley – mówi Jan Czyż. Jakie etykiety podać do delikatnego mięsa, na przykład kaczki czy jagnięciny? - Tutaj pojawia się miejsce na owocowe wina wytrawne - mówi Jan Czyż.

Coś słodkiego

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierników, makowców oraz kutii. Do takich słodkości pasują słodkie wina musujące, które dobrze korespondują z deserami, a dzięki wyczuwalnej kwaskowatości orzeźwiają i nie przytłaczają.– Doskonałym winem, które charakteryzuje się intensywnym aromatem miodu, ziół i słodkich owoców cytrusowych, jest Tosti Atelie Dolce Moscato d'Asti. W ustach zwiewne, bo sporą dawkę słodyczy równoważy orzeźwiające musowanie. Do delikatniejszych deserów, na przykład owoców, polecam lekko słodkie wino białe – mówi ekspert.

Po pasterce - grzaniec

Po mroźnej pasterce, idealnie sprawdzi się „grzaniec” - rozgrzewający napój, sporządzony przez podgrzanie czerwonego wina. - Do takiego napoju najbardziej pasuje proste wino z wyczuwalną słodyczą, na przykład Gallegas Castro Regio Tinto. Oprócz wyczuwalnych jagód i śliwek w tle obecne są korzenne nuty goździków i lukrecji – mówi ekspert. W trakcie podgrzania warto dodać przyprawy, na przykład pachnący cynamon, orzeźwiający imbir, czy aromatyczną skórkę pomarańczy. Pamiętajmy, żeby nie doprowadzić do wrzenia - dzięki temu zachowamy aromat wina.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)